sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Ruudullisia unia

Rakkauteni ruutukuosisiin petivaatteisiin sen kun jatkuu, kun törmäsin second handina tähän pikkuruutuiseen tuplapussilakanaan, joka oli heti kotiutettava kokoelmiini. Käytettynä sen puuvilla on just mukavasti pehmennyt ja se pääsikin pesun jälkeen suoraan sänkyyni muiden pikkuruutujen kera tietenkin. Mietin hetken, että olisipa kiva jos löytyisi vielä kaikki tyynyliinatkin ruudullisina, mutta ehkäpä on hyvä jättää tilaa vähän muillekin kuoseille tai kuosittomuuksille, ettei nyt ihan vallan ruudullisiksi muutu kohta unetkin. 

Mutta hauska on sänky nyt pelkällä beigellä vuodevaatetettuna, kun siinä yleensä on enemmän väriä käytelty. Sopii hyvin ja näyttää rauhalliselta, kutsuu nukkumaan, ainakin minua.

Meillä kuivatellaan lakanat pyykkinarulla ja sen jälkeen viikataan kaappiin ilman mitään venytyksiä tai muita silottavia toimenpiteitä. Mankelia en omista, joten puhtaat lakanat on aina vähän vekillä tai kurtulla jostain, mutta minusta se on vaan hirmuisen kotoisaa. Ihan sileässä sängyssä en varmaan osaisi ollakaan, mutta tähän voi vaikka hypätä uimahypyllä tuosta vierestä jos siltä sattuu tuntumaan.

Taannoin kirppistellyt puuvillamatotkin ovat  jo päässeet makkarin lattioille. Ne pesaisin kätevästi käsin pienessä kylpyammeessamme ja kuivattelin olkkarin takan päällä, kun vielä sitä joka päivä lämmiteltiin. 
Nyt niitä pitää vissiin alkaa takoissakin taas vähän puita poltella hetkeksi, mikä ei ole lainkaan hassumpi asia, kun lakanapyykkiä olisi just vähän kertynyt. Tähän aikaan vuodesta kun on ulkona vähän huono vielä kuivatella eikä sisällä kuivu niin nopsaan ilman lämmitystä niin takoilla saa mukavasti potkua kuivatteluhommiin, niiden lämmön avulla kuivuu pyykit samoissa huoneissa niin että melkein suhina kuuluu.

Mutta onpa vaan kiva mennä tänään nukkumaan ensimmäistä kertaa uuden pussilakanan alle. 

My love for gingham bedding got to a new level when I found this second hand duvet cover. After I washed it I just had to put all my gingham linens in to my bed, just to see how it would look. I wonder if I'll see checkered dreams in there now too.

lauantai 4. toukokuuta 2024

Toukokuisella pihalla

Kyllä nyt on säät hellineet viime päivinä niin paljon, että tuntuu jo ihan kesältä, vaikka kevättähän tässä vielä pitäisi elellä. On tullut kyllä nautiskeltua auringosta ja sitähän tällä pihalla nyt riittää, kun puissa ei vielä ole lehtiä kun vasta nimeksi. Laitettiin vapuksi jo pihakalusto paikoilleen varjoineen ja pari lyhtyä sinne tänne tuomaan vähän juhlafiilistä ja koskapa niin kivaa fiilistä tuonne nyt tuovat ovat saaneet sinne jäädäkin.

Kevätsiivoilut pihalla ovat näitä nurkkia lukuunottamatta vielä ihan vaiheessaan, mutta en ole nyt kovasti pitänyt kiirettä niiden kanssa vielä. On kivampi tehdä ajan kanssa kukin nurkka erikseen, kun kerralla raataa kaikki, miettiä että mitä tänä vuonna olisi missäkin.

Mutta yhden asian kanssa kiirehdin kyllä ja se oli tämä taannoin tekemäni naruteline tuonne kasvihuoneen hyllylle. Sen vein sinne heti, kun sain pahimmat pölyt tuosta pyyhkäistyä alta ensin ja sehän näyttää siellä just niin ihanalta kun kuvittelinkin!

Hauska havainto oli myös että tämä vasta hankkimani hieno tulppaanilaatikko istuu kasvihuoneen seinälle pystypuiden väliin kuin hansikas. Kokeilin sitä siihen ihan vaan huvikseni, kun sille sopivaa säilytyspaikkaa tuolta etsin ja nauratti oikein, kun se siihen istahti niin millilleen, että pysyy vallan paikoillaan tuossa ilman mitään apuja. Siinä saa olla nyt säilytyksessä sitten ja siitä sen saa näpäkästi matkaansa, kun tarvis tulee.

Muualla pihalla vihertelee jo kivasti ja siellä täällä lojuu vielä männä joulun kransseja siinä toivossa, että niistä neulaset saisin noihin kukkapenkkeihin etanoita kiusaamaan, mutta aika tiukasti pitelevät vielä havut kiinni neulasistaan tuolla nyt. Eiköhän ne onneksi sieltä pian ala varista, niin saan korjattua nuo renkulat talteen taas ensi joulua varten ja jos eivät niin hauskojahan nuo on kyllä kuivattuinakin, muuttuvat oranssisiksi auringonpaisteessa ja voisivat olla aika hauskoja jo heti syksyllä pistää esille.

Mutta vielä en ole ulos kukkasia laitellut muuta kun tuuletellut niitä vähän portailla välillä. Kuuleman mukaan ne saa laittaa ensi viikolla hetkiseksi vielä sisällekin, kun lupailevat taas jotain takatalvea tänne etelää myöten. Mutta sepä ei minua haittaa, on niin paljon vielä kaikenlaista tekemistä sisätiloissakin, että ihan hyvä vaan, ettei mene kaikki aika tuolla puutarhassa lenutessa nyt.

The weather has been very wonderful for the past couple of days and this small garden has started to turn a little green already.

sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Vihdoinkin kevätporstua

Täällä on viime päivät siivoiltu vimmaisesti pihaa ja vihdoin tänään myös tämä pikkuinen porstua putsailtiin talvipölyistään ja sain kantaa sinne kevätsomistukseksi kaikki viimeaikain viherhankinnat, jotka vielä olivat elossa. Leikot lakastuivat jo viikko sitten ja yrteistä aika iso osa meni omiin suihin, mutta jäljellä oli vielä tarpeeksi ja kaupasta löytyi vähän lisäviheriäistä ja kukkivia, jolla porstuasta tuli aivan ihanan keväinen.

Olisin kovasti halunnut löytää tänne vielä helmililjoja, mutta niiden kausi oli jo auttamatta ohitse, sillä missään en yhtäkään enää myynnissä nähnyt. En muista tällaista huhtikuuta, etten olisi helmililjoja hankkinut, mutta kun tämä kevät täällä näin myöhäiseksi venähti, niin enpä siten tullut hankkineeksi. Onneksi löysin vielä yhden hyasintin niin sain sentään yhden kevätkukkasen tuonne tuoksua vähän antamaan.

Suurin osa noista odottelee vielä istutusta isompiin ruukkuihinsa ja esim. orvokit pitäisi kaikki laittaa yhteen, jotta niistä tulee näyttävämpi läjä. Olen valtaisan ihastunut noihin sitkeisiin pikku kukkijoihin, jotka jaksavat ilahduttaa kukkaloistollaan melkeinpä koko kesän jos vaan hyvin huolta muistaa pitää.

Mutta onpa ihanaa, että vihdoin on tullut kevät! Ja muutama seuraava päivä taitaa olla sitten ihan jo kesäinenkin, ainakin jos noita ennustettuja lämpötiloja katsoo. On niin mukavaa, kun pääsee puuhastelemaan pitkän tauon jälkeen tuonne pihalle ja saa alkaa toteutella kaikkia talven aikana kyteneitä ideoitaan.


Finally there's some spring in our porch. It doesn't need much, just a few green plants and flowers to make this small space feel wonderful.

torstai 25. huhtikuuta 2024

Kirppislöytöjä sieltä sun täältä

Tässä on viimeisen vajaan parin viikon sisällä ehtinyt piipahdella kirppiksillä jo vaikka ja missä omien kotinurkkien ulkopuolella ja tässä on nyt noilta reissuilta löydetyt aarteet  vihdoin kuvattuina tännekin. 

Kävin edellisellä viikolla Hämeenlinnassa ja siellä tietty ensimmäiseksi siellä lempparissani eli Suomen kasarmin aarteissa, josta tällä kertaa löytyi mukaani ihana pieni messinkikannunen ja tuo hauska puuvartinen kuuppa, josta tulee ihan loistava apuväline sadevesitynnyrien tyhjentämiseen sitten kun veden pinta on liian alhainen kastelukannujen täyttöön. Pieni reikä vaan varteen ja koukulla kiinni tynnyrin reunaan niin johan on kuulkaas työkalu paikallan siinä sitten.

Vanajankulmasta Hämeenlinnasta löytyi nämä ihanat vanhat pyykkipojat, jotka heti kotiin tultuani pistin tähän jo minulla valmiina olleeseen lasipurkkiin, jossa ne näyttävätkin niin herkullisen söpöiltä ettei tosikaan. Käyttöön ne meinasin kuitenkin ottaa enkä vain koristeeksi jättää, mutta osasta voisin ehkä askarrella jotain kivaa myös, kun niin hyvännäköinen patina on noissa.

Iso simpukka pääsee muotiksi keramiikkatöihin ja punnus samoihin hommiin, mutta painoksi. Molemmat löytöjä Tuusulan Femmatorilta.

Tämä ihanan rustiikkinen vanha kukkasipulilaatikko oli jo Hyvinkään Villatehtaan kellarissa, kun siellä ystävän kanssa lumituiskussa piipahdettiin ja hirveästi sitä siellä ihailin, mutten vielä ostanut, kun en muka keksinyt sille mitään funktiota huushollissani. Se jäi kuitenkin kummittelemaan mieleen  niin lujasti, että kun siippani tässä ehdotti uutta reissua Hyvinkäälle, jotta hänkin sen kirpparin pääsisi koluamaan, olin oitis valmiina ja onnekseni loota siellä vielä olikin. Siitä tulee kyllä niin ihana somiste kasvihuoneeseeni, ettei tosikaan ja semmoinen fiilis on myös, että tulen vielä tarvitsemaan tätä johonkin muuhunkin jossain, en vaan sitä vielä itse tiedä, että mihin.

Ja sitten lopuksi vielä ihana pieni läjä samettisia ja pellavaisia tyynynpäällisiä. Kaksi alinta ja keltainen päällä sieltä Villatehtaan kellarista ja turkoosi ja harmaa välissä tuon Hyvinkään kirppiksen sisarkirppikseltä Kantolan kellarista Hämeenlinnasta. Kyllä kelpaa taas.

My recent fleamarket finds fom Hämeenlinna, Hyvinkää and Tuusula.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Visiitillä Villatehtaan kellarissa

Olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että Hyvinkään uusi kirpputori avautuu ja kun se vihdoin niin teki, oli sinne päästävä pian visiitille oli keli mikä hyvänsä. Ystävän kanssa käytiin piipahtamassa eilen, kun molemmilla oli kirppiskuume noussut jo niin korkeaksi, että suorastaan päätä pakotti. 

 Tämä uusi kirppis on nimeltään Villatehtaan kellari ja se avautui samoihin tiloihin, missä aiemminkin on Hyvinkäällä ollut kirppari, joista olen kaikista tykännyt ihan älyttömästi, mutta tämä on kyllä ihan omassa luokassaan nyt tämä uusi.

Tila on nimittäin vanha ja korkea tehdassali, joka on remontoitu nätisti ja kirppispöytiä sinne on mahdutettu kirjaimellisesti silmän kantamattomiin asti. Avajaiset ovat olleet ihan huikea suksee ja pöytävarauksia jonossa pitkälle tulevaisuuteen, joten täältä ei myytävät ihan heti hupene kyllä ja se jos mikä on just nyt ostoksille lähtijälle ihanaa. Löytöjä tekee siis melkein satavarmasti tuolta.

Tykkään myös tosi paljon, että täällä on edelleen näitä tällaisia loosseja, joissa esim. vanhan tavaran kauppiaat voivat aarteitaan myydä. Tällaisia oli myös tämän kirppiksen edeltäjällä ja on ihanaa, että uudet yrittäjät ovat päättäneet näitä jatkaa. Monta löytöä teki tuo ystäväni näistä eilenkin.

Itse kotiutin tuolta nyt vaan muutaman tyynynpäällisen, kun keskityin enimmän aikaa vaan ihailemaan kaikkea, bongailemaan löytöjä ystävälle ja napsimaan muutaman kuvan siinä sivussa. Pääsen tänne nimittäin melkein milloin vaan haluan uudestaan, kun etäisyyttä kotiini ei ole kuin reilut parikymmentä kilometriä ja aionkin seuraavan kerran varata kunnolla aikaa ja kiertää nuo pöydät ja loossit oikein suurennuslasin kanssa sitten.

Visited this new HUGE flamarket called Villatehtaan kellari that has just opened at the old wool factory in the center of the near by town Hyvinkää.

lauantai 20. huhtikuuta 2024

Kesä laatikossa

Ostelin ihan kesämielellä pienen laatikollisen kaikkea ihanaa viheriäistä, joita tarvitsin yhteen lehtikuvaukseen ja olin ajatellut ne sen jälkeen laittaa jo porstuaani kevään riemuksi, mutta nyt vaan tuntuu siltä, että ihan liian aikaisin on nämä yrtit ja kukkaset täällä, kun ulkona vihmoo lunta taas ja pakkanen pitelee porstuaa kylmänä. Tuntuu kun olis helmikuu tullut uudestaan.

Onneksi aurinko sentään välillä vähän pilkahtelee ja ihania on kaikki yrtit tuolla ja kukkaset loistossaan. Mukavaa tuoksua levittävät ja niin kaunis on mielestäni tämä koko setti tässä rustiikkisessa puulaatikossa. Siellä on salviaa, rosmariinia, yksi pikkuinen ruukkuruusu ja kimppu leikkokukkia pienessä maljakossa. Taustalla on iso oregano, yksi mansikantaimi sekä jossain tuolla seassa on vielä  ruukku tavallista kaupan basilikaakin, on vaan vähän hukkunut tuohon vehreyteen.

On nyt sitten aika paljon kesäisiä asioita tuossa keittiön pöydällä kevättä odottelemassa, mutta mikäs siinä, nättiä on kiva katsella vaikka sitten näinkin. Tuollainen puutarha-asetelma-laatikko on kyllä varsin ihana näin sisätiloissakin.

Got some greens in a box to be used in my porch, but then the winter came back and it's all on my kitchen table instead.

torstai 18. huhtikuuta 2024

Puuvillaa ja peltiä

Piipahdin nopsasti tänään parilla paikallisella kirppiksellä, ihan vaan vilkaisemassa olisiko niistä ensimmäisellä vielä jäljellä yksi siellä jo melkein viikko sitten näkemäni tyynynpäällinen ja olihan se ja kuten löytöläjästäni näkyy niin paljon löytyi muutakin kivaa mukaan samalla.

Hauskin löytö oli kyllä nämä kaksi pientä pesua vailla olevaa puuvillamattoa, jotka lähtivät mukaani vitosella kappale. Just kun olin miettinyt, että pikkumakkariin tarvitsisi löytää jotkut kivat puuvillamatot kesäksi, niin sellaiset tulivat sitten vastaan. Oli kyllä onni kohdillaan tänään minulla.

Ja sitten sen kaipaamani tyynynpäällisen löytämisen lisäksi löytyi vielä kaksi puuvillaista liinaa samaan läjään. Se mitä lähdin hakemaan on tuo tuossa keskellä, kun älysin, että olkkariin tarvittaisiin pari harmaata liinaa lisää ja muistin tuon kuosin olevan sama, kun siinä pinkissä mitä justiinsa värjäilin. En silloin alunperin ostanut sitä, kun ajattelin, että tuota kuosia on jo ihan liikaa, mutta sitten kun tuli tarve, niin mieli muuttui äkkiä. Kiva että löytyi vielä ja vielä kivampi, etteivät maksaneet kaikki yhteensä kun kolme ja puoli euroa.

Toiselta torilta naapuripitäjän puolelta löytyi kaksi kivaa sinkkiruukkua kesän kukkasille ja muille. Sopivasti nämäkin, kun justiinsa on yksi lehtikuvausjuttu menossa mihin tällaisia tarvitsinkin. Eikä paljoa kukkarossa tuntuneet nämäkään kaupat, isompi maksoi kuusi euroa ja pieni vain yhden.

Että kannattaa nyt käydä kirppiksillä, siellä on ihmiset alkaneet oikein urakalla näemmä kevätsiivoilemaan ja vaikka ja mitä kivaa on taas myynnissä.

My recent fleamarket finds. Been scouting for pillowcases, cause I  want to collect  a lot of them since it's the easiest style change one can make to a sofa in minutes. I also found two small cotton pile rugs and two tin vases for the summer. Good finds.

tiistai 16. huhtikuuta 2024

Puutarhakeramiikat uunista

Sain juuri uunista nämä hauskat puutarhamielellä tekemäni keramiikkatyöt ja voi, että kun ne onnistuivat ihan yli odotusteni! En ollut ennen sekoitellut tuollai vierekkäin käyttämiäni sivellinlasitteita, joten en yhtään tiennyt miten toimivat ja jouduin vähän sokkona ne pintoihin sivelemään sillä oletuksella, että saattaisivat sulaa nätisti yhteen ja niinhän nuo sitten tekivätkin - kuin käskystä konsanaan.

Näistä koristekukkasista varsinkin tuli ihan älyttömän ihania! Kokeilin erilaisia väriyhdistelmiä kirkkaalla- ja mattapinnalla ja kaikki toimivat tosi hienosti. Mattapintaiset saattavat vaan olla niille sitten juomaan saapuville ötököille kivammin pitävät, mutta eivätpä nuo niin kovin syviä mitkään ole, että liikaa tarvitsisi huolehtia jos siellä sitten vähän pörriäisillä kintut lipsahtelee.

Olisi ollut niin ihanaa mennä heti ulos kokeilemaan näitä kukkapenkkeihin, mutta tietenkin siellä alkoi juuri se ennusteltu kylmä jakso ja mahdollinen takatalvi, että täytyy nyt tyytyä näitä katselemaan vielä tässä keittiön pöydällä muutama päivä ensin. Ei ne kyllä yhtään hassummalta näytä tuossakaan.

Tein samaan inspikseen myös muutaman kynttilänjalan, munatelineen, kukkapidikkeen lasipurkeille sekä kolme erilaista saippuakuppia, joista haluan ehdottomasti omaan kylppäriin tuon simpukan mallisen. Hauskasti onnistuivat myös nuo pilkulliset pihtihäntäispesät tai koristesienet, jotka näyttävät kyllä silmiini nyt enemmän tonttulakeilta, kun miltään muulta.

Suunnittelin myös vähän tällaista pientä kukkakulhomallia ja kokeilin, että miltä se näyttäisi lasitettuna väreillä tai vaan yhdellä värillä ja täytyy sanoa, että niin on nätti, että täytynee ottaa tämä tuotantoon ja tehdä ehkä vielä isompanakin muutama myös. Niin hauska sekä syömä-astiana, että ihan vaan vaikka pöydällä hyvää mieltä tuomassa. Ihan täydellinen kesäkulho puutarhaihmiselle.

Got these garden themed pottery I made out of the kiln and I'm almost blown away of how pretty they all look! Especially those multi colored insect bath flowers, so pretty! Can't wait to try them out in my garden, but of course the weather is just too bad for it now. Will have to wait a bit. Luckily there's lots of other pretty things here I can try out inside here while waiting.